Välj rätt trägolv

Golv av trä är både snyggt och hållbart. Dessutom är det en av de få golvsorter som är tidlösa och därför är det en bra investering. Om du snart ska skaffa nytt golv och överväger ett golv av trä? I följande text kan du läsa mer om vilka olika sorters trägolv du har att välja bland och förhoppningsvis gör det valet av rätt sorts golv lite lättare.

Trägolvets färg
Idag finns det trägolv i olika nyanser och färger. Därför ska du börja med att försöka ta reda på vilken färg som passar bäst i det rum som ska få ett nytt trägolv. Är det ett ljust rum passar det kanske bäst med ett ljust trä men om du vill ha en mer dov känsla finns det mörkare trägolv. En del trägolv kan vara behandlade och de kan gå mot olika färger med golvslipare malmö, till exempel brunt, vitt eller grått. För några årtionden sedan var det vanligare att trägolven gick åt det gul-orangea hållet.

TräslagLägga golv med proffsTrägolv tillverkas av olika träslag. För många kan alla trägolv se mer eller mindre olika ut och då kan du välja det golv som du tycker är finast. Men det kan också vara bra att tänka på att olika träslag har olika egenskaper. Därför kan det vara en bra idé om du läser på om olika träslag som används till trägolv för att du ska kunna avgöra vilket golv du ska köpa. Några exempel på vanliga träslag för golv är ek, ask och furu.

Lackat eller oljat?
Nästa sak du behöver välja är om du vill ha ett lackat eller ett oljat trägolv. Ett bra trägolv behöver någon typ av behandling för att det ska hålla. Vill du ha ett något mer glansigt golv är ett lackat golv det du ska välja. Men om du istället vill att trägolvet ska ha en något mer matt finish är oljat trägolv det du ska kolla efter.

Olika breda plankor
Trägolvens plankor kan vara olika breda. Det finns de trägolv som består av flera dm breda plankor eller plankor som är några cm och består av flera plankor på rad för att fylla ut rummet. Även detta är en smaksak, men det är något du behöver ha i åtanke inför ditt val.

Mönster
Förutom att plankorna kan vara olika breda så kommer trägolv i olika mönster. Du kan till exempel välja om trägolvet ska läggas vertikalt eller horisontellt. Sedan finns det flera olika mönster. Det är till exempel mycket eftertraktat med fiskbensparkett. Andra exempel på mönster är holländsk parkett, schackmönster, mosaikparkett och skeppsgolv. Det kan dock vara bra att veta att trägolv med mönster oftast är något dyrare än andra trägolv.