För- och nackdelar med trägolv

Att ha trägolv är både stilrent och hållbart. Men som alla andra material har även trägolv sina fördelar och nackdelar. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som är bra med trägolv och vad som är mindre bra med det.

Trägolvets fördelar
Till att börja med vill vi fokusera på de positiva sakerna med att ha trägolv. Här nedan får du en kort genomgång om de olika fördelarna.

Tidlöst
Trender kommer och går även när det kommer till golv. Men trä är något som vi har använt som golv sedan långt tillbaka i tiden och därför är det ett säkert kort. Trä är stilrent, enkelt och passar bra i alla rum oavsett vilken typ av inredningsstil du föredrar.

Hållbart
Trä är ett rejält och tåligt material. Det gör att det är mycket slitstarkt och om du sköter om golvet på rätt sätt och ger det extra omvårdnad då och då så kommer golvet att hålla sig fint för en lång tid framöver. I bästa fall kan ett trägolv hålla i minst hundra år.

Värmeisolerande
Trägolv är tåliga för kyla och isolerar bra. Därför passar det särskilt bra i nordiska länder med våra kyliga temperaturer.

Allergivänlig
Trägolv absorberar mindre smuts och damm i jämförelse med andra typer av golv. Det gör att trägolv är ett bättre alternativ för dig som är överkänslig mot damm eller är pollenallergiker.

Trägolvets nackdelar
Trägolv må ha otroligt många positiva egenskaper. Men det finns även en del saker som är mindre bra med trägolv. Här nedan får du några exempel på det.

Svårare att monteraLägga fiskbensparkettDet kan vara ganska krångligt att lägga ett trägolv på rätt sätt. Det gäller särskilt om du väljer ett trägolv med mönster. Då kan det vara lägligt att anlita en golvläggare för att golvet ska bli rätt lagt.

Kräver mer underhåll
Eftersom trä är ett naturmaterial så behöver det mer underhållning i jämförelse med andra material. De är till exempel känsliga mot solljus och fukt. Det är också relativt lätt att repor uppstår i golvet och därför behöver golvet skötas om för att det ska bibehålla sin fina finish och för att förlänga trägolvets liv.

Kostnaden
Ett trägolv kan kosta ganska mycket. Men det beror helt och hållet på vilket träslag du väljer, hur mycket yta du behöver täcka med det och vilken tillverkare som står bakom golvet. Kostnaden för ett trägolv ökar ännu mer om du väljer ett med mönster, till exempel fiskbensparkett.

Bullrigare miljö
Eftersom trä är hårt bidrar det till att det blir mer buller i hemmet. Det dämpar inte ljudet och därför kan miljön bli stökig. Det gäller särskilt för dig som har barn som tenderar att leka och väsnas på golvet.