Call: 0123456789 | Email: info@example.com

Lite kort om takläggare

Lite kort om takläggare


Takläggare är som så många andra hantverkaryrken väldigt brett och det går att arbeta inom flera olika sektioner och branscher. Det krävs en stor kunskapsbredd inom olika material och tekniker för att kunna för ett så bra jobb som möjligt som takläggare. Ett annat namn för takläggare är takmontör. Det är precis samma sak ifall du bara har hört det ena av namnen. De flesta jobb görs i samband med att det läggs nytt tak, kanske vid nyproduktion, eller vid renovering av en äldre byggnad. Behövs det ett nytt tak så är det bäst att ringa en professionell takläggare med bra utbildning och erfarenhet.

Otroligt viktigt med professionell takläggare

En byggnad utan ett ordentligt gjort tak kommer snart att börja läcka in eller skapa andra problem som inte var nödvändiga från början. Det kan i slutändan i värsta fall leda till läckage och att hela byggnaden behöver repareras av http://takläggarenistockholm.se/sodertalje. Det är många komponenter att ta hänsyn till. Vilken typ av isolering krävs? Vilken vinkel ska det vara på taket för att optimera vattenavrinning? Vilket material ska det yttersta skiktet av taket vara? Det finns tak som med hjälp av växter suger upp regnvattnet och gör att det inte rinner av taken i samma hastighet utan mer i en strid ström. Detta för att underlätta för avloppen och för att undvika översvämningar på grund av det vatten annars ansamlas. Allt detta är takläggarens uppgift och är ett stort ansvar.

Utbildning på gymnasiet

Som så många andra hantverkaryrken så är bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet det absolut bästa att gå för den som vill bli takläggare. Det är en praktisk utbildning som varvar teoretisk kunskap med praktik och vägledning av äldre och mer erfarna takmontörer. Om du kommer på i vuxen ålder att du vill bli takläggare så finns det utbildningar på Komvux. En medellön som takläggare är runt 28 000 i månaden.

Något som är värt att tänka på innan du funderar på att bli takläggare är om du har tendens för höjdskräck eller svindel. Merparten av alla jobb görs såklart uppe på tak och då gäller det att inte vara rädd för höjder. Även om säkerhet alltid är satt i första rummet så passar det inte alla att gå på ett tak. Däremot kan du få se städer från ett annat perspektiv som inga andra får se när du väl är uppe på taket. För att säkerheten ska vara prioriterad så jobbar takläggare nästan aldrig ensamma utan i team om minst 2 personer. Det gör också arbetsmiljön trevligare och inte så ensam.